Test on Verbal Abilities Part 3

    Test on Verbal Abilities Part 3 is one the topics that needs mastery in Civil Service Exam. Reviewees need to master the key points that are crucial and needs extra attention. To do this, the reviewee should read and understand each item with proper care. In taking Civil Service Exam, memorization is only a technique but it can’t help you pass the exam. It means that you have to read, understand and internalize the topics. Understanding the questions very well before analyzing it is the best trick to do.

    In reviewing Test on Verbal Abilities Part 3, the brain should act as a gallery. The reviewee must master retention of difficult points. There are choices and options but those are very close to the correct answer. To pick the best answer, the reviewee should master the techniques very well. With four difficult choices, only one is the answer. It takes wit and speed as well as control to point the answer in a matter of one (1) minute.

    Some items in Test on Verbal Abilities Part 3 are easy. Yet, the difficult questions outnumber the easy ones. During the review, it is best if you stay focus and think that the review is the real scenario. In this manner, you will be used to the flow of the process of the exam. The positive mentality is what matters the most and it will add to your advantage. Questions in each item may be difficult at first reading but as you read it twice, you will find it easy to answer. Test on Verbal Abilities Part 3 is very important and this is one point that you need to practice.

    Many said that Civil Service Exam is difficult to pass and it is agreeable. If an aspiring taker wishes to pass the examination, he/she must focus on the review to nail it!

    Civil Service Examination Reviewer

    Test on Verbal Abilities Part 3

    VERBAL ANALOGY

    Directions: Each question below consists of a related pair of words followed by 5 other words numbered 1,2,3,4, & 5. Select the lettered word that BEST expresses a relationship similarm to that expressed in the original pair. Write only the number that corresponds to your answer.

    PAIRED – ANALOGY APPROACH:

    1. Electricians : plier :: ________ : ________
    1. Journalist : Typewriter
    2. Carpenter : Lumber
    3. Plumber : Pipe
    4. Poet : Poetry
    5. Surgeon : Operation

    Ans : 1

    2. Seer : prophecy :: _________ : _______
    1. Judge : Verdict
    2. Architect : Design
    3. Carpenter : House
    4. Poet : Beauty
    5. Teacher : Student

    Ans : 1

    3. Virtuoso : experienced :: _________ : ________
    1. Philosopher : Nature
    2. Rogue : Knavish
    3. Democrat : Dictatorial
    4. Evildoer : Repentant
    5. Technocrat : Politics

    Ans : 2

    4. Stage : actor :: ________ : ________
    1. Quarry : Sculptor
    2. Baton : Conductor
    3. Safe : Banker
    4. Rink : Skater
    5. Radio : Announcer

    Ans : 4

    5. _________ is to insect as toxicology is to _______
    1. Entomology : Poisons
    2. Phraseology : Behaviour
    3. Ichthyology : Dinosaurs
    4. Etymology : Toxicity
    5. Biology : Chemistry

    Ans : 1

    6. Cautions is to ________ as radar is to ________
    1. Carelessness : War
    2. Worry : Disaster
    3. Sanitation : Tracking
    4. Protection : Direction
    5. Accident : Collision

    Ans : 5

    7. Island : archipelago :: ________ : ________
    1. Team : Player
    2. Sphere : Hemisphere
    3. Star : Galaxy
    4. Multitude : Horde
    5. Peninsula : Continent

    Ans : 3

    8. ________ : organization :: _______ : army
    1. Merger : Assembly
    2. Disband : Demobilize
    3. Discharge : Dismissal
    4. Resignation : integration
    5. Employee : Officer

    Ans : 2

    9. _________ is to votes as census is to ________
    1. Tally : Population
    2. Election : Statistics
    3. Comelec : DepEd
    4. Voters : Workers
    5. Hospital : Revenues

    Ans : 2

    10. Armory : weapons :: _______ : _______
    1. Penitentiary : Warden
    2. Courthouse : Laws
    3. Banks : Mortgages
    4. Warehouse : Merchandise
    5. Hospital : Patients

    Ans : 4

    11. Skin : tissue :: _______ : _______
    1. Envelope : Letter
    2. Chisel : Stone
    3. Cord : Wood
    4. Swatch : Cloth
    5. Ream : Paper

    Ans : 5

    12. _______ is to tooth as ______ is to stump
    1. Decay : Dry
    2. Extract : Uproot
    3. Pull : Push
    4. Fill : Plant
    5. Enamel : Cork

    Ans : 2

    13. _______ is to letter as deck is to _______
    1. Message : Ship
    2. Preface : Bow
    3. Alphabet : Cards
    4. Envelope : Ships
    5. Mail : Distance

    Ans : 3

    14. Pulverize : dust :: _______ : _______
    1. Petrify : Coal
    2. Solidify : Fluid
    3. Analyze : Solution
    4. Permeate : Odor
    5. Vaporize : Mist

    Ans : 5

    15. Basement : attic :: _______ : _______
    1. Baseball : Football
    2. Root : Crown
    3. Garage : House
    4. Roof : Galvanized iron
    5. Dungeon : Shelter

    Ans : 2

    16. Water : bucker :: _______ : _______
    1. Acorn : Tree
    2. Seed : Cob
    3. Doctor : Profession
    4. Grain : Silo
    5. Fruit : Grocery

    Ans : 4

    17. Amusing : uproarious :: ________ : ________
    1. Petty : Narrow-minded
    2. Intractable : Stubborn
    3. Quiet : Noisy
    4. Puzzling : Dumb-founded

    Ans : 4

    18. Cobbler : shoes :: ________: ________
    1. Painter : Easel
    2. Saw : Carpenter
    3. Judge : Verdict
    4. Mechanic : Automotive
    5. Exhausted : Weary

    Ans : 4

    19. Quart is to ______ as minute is to ______
    1. Pint : Second
    2. Liter : Time
    3. Gallon : 60 mins.
    4. Volume : Hour
    5. Millennium : Length of time

    Ans : 1

    20. Horse : foal :: ________ : ________
    1. Cock : Game
    2. Duck : Gander
    3. Cow : Tether
    4. Carabao : Calf
    5. Cat : Feline

    Ans : 4

    21. Wheat : grain :: _______ : _______
    1. Beef : Cow
    2. Lime : Orange
    3. Carrot : Vegetable
    4. Coconut : Palm
    5. Hamburger : Bun

    Ans : 3

    22. Possible : probable :: _______ : _______
    1. Likely : Unlikely
    2. Best : Better
    3. Willing : Eager
    4. Quick : Fast
    5. Rest : Stir

    Ans : 3

    23. Digrees : ramble :: _______ : _______
    1. Muffle : Stifle
    2. Rust : Weld
    3. Introduce : Conclude
    4. Rest : Stir
    5. Find : Explain

    Ans : 1

    24. Maurve : color :: _______ : _______
    1. Salt : Sugar
    2. Basil : Spice
    3. Light : Dark
    4. Rainbow : Blue
    5. Brown : Tan

    Ans : 2

    25. Ship : disembark :: _______ : _______
    1. Horse : Dismount
    2. Train : Onboard
    3. Intern : Jail
    4. Navy : Discharge
    5. Clock : Alarm

    Ans : 1

    26. Stable : horse :: _______ : _______
    1. Sty : Pig
    2. Pond : Duck
    3. School : Fish
    4. Swarm : Bees
    5. Zoo : Lioness

    Ans : 1

    27. Bat : bird :: _______ : _______
    1. Collie : Dog
    2. Fly : Insect
    3. Whale : Fish
    4. Crocodile : Alligator
    5. Dolphin : Shark

    Ans : 3

    28. Radius : circle :: ________ : _______
    1. Cord : Circumference
    2. Latitude : Earth
    3. Bisector : Angel
    4. Tire : Thread
    5. Spoke : Wheel

    Ans : 5

    29. Wheel : Car :: _______ : _______
    1. Motor : Truck
    2. Oar : Boat
    3. Kite : String
    4. Wing : Plane
    5. Rudder : Ship

    Ans : 5

    30. Decibel : sound :: ________ :  ________
    1. Calorie : Weight
    2. Temperature : Weather
    3. Volt : Electricity
    4. Color : Light
    5. Area : Distance

    Ans : 3

    To download this reviewer, click HERE. God bless!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *