Skip to content

English Grammar and Correct Usage Part 3


Direction: The sentences below contain errors in idioms, grammar, word choice, English Usage, etc. You are to detect such error by writing the letter of the part of the sentence where the mistake is found.


1. Because of high interest rate on installment schemes, it is advisable to pay things in cash.
       A                                      B                                 C         D

No errors.
      E
Ans: E
2. The man who is laying in the pavement needs immediate medical attention. No errors.
                    A      B                                  C           D                                           E
Ans: B – LYING
3. Neither Jose or Mark handed in his resignation letter yesterday. No errors.
      A               B                C       D                                                  E
Ans: B – NOR
4. More experimental data is required before we can accept the theory. No errors.
                 A                    B                 C                               D               E
Ans: B – ARE

5. Choosing between you and she is very difficult, both of you are qualified. No errors.
          A                                 B   C                                             D                E
Ans: B – HER

6. It is not you who are at fault: rather. It is I am is to blame. No errors.
                        A     B                  C                D                         E
Ans: D – WHO AM
7. Since you do not participate in any of the club’s activities, I must conclude that you are
      A                                              B                                         C

disinterested. No errors.
        D               E

Ans: D – UNINTERESTED

8. She reported to the police that a large quantity of clothing and of jewelry were missing.                 
              A                                           B                                         C              D                    

No errors.

      E
Ans: D – WAS MISSING
9. Neither the editor nor the Circulation Manager were satisfied with the salary increase
        A                                                               B          C      

offered by the government. No errors.

            D                             E
Ans: B – WAS SATISFIED
10. In the rush to get to the executive meeting, one of the direction forgot their documents.
            A                                      B                                                C       D

No errors.
      E
Ans: D – HIS OR HER

11. The principal of equality is pillar of democracy: this is not true of other forms of
                 A                       B                                     C                                    D

government.No errors.
                         E
Ans: A – PRINCIPLE

12. The Lieutenant report to his officer regularly everyday. No errors.

                A             B                C                         D             E

Ans: B – REPORTS
13. It is not your fault; rather, it is I who is to blame. No errors.

                     A               B          C     D                         E
Ans: D – WHO AM

14. Mr Espiritu’s decision to retire came as a shock to all who respected his ability. No errors.
              A                                    B         C                    D                                            E
Ans: E
15. In all of my years as a researcher, I have never encountered an individual such as he:
                  A                                            B

He definitely is most hard working. No errors.
            C                    D                   E
Ans: E

16. We must regard any statement about this controversy, whatever the source, as hearsay,
             A                B                                                           C      

until they are confirmed. No errors.
           D                            E
Ans: D

17. Much more experimental data are required before we can except that the theory is a
           A                                      B                  C                     D

 conclusive. No errors.
                       E

Ans: D – ACCEPT
18. The nation admired the volunteers; many attempts bravely to deliver the relief good to
                          A                                B                C                 D

the victims of the flashfloods. No errors.
                                               E
Ans: C – BRAVE

19. After raining continuesly for five days, Quezon province suffered massive landslides and
                              A                                                           B           C                            
killer flashfloods. No errors.
       D                     E
Ans: A – CONTINUOUSLY
20. It was reported in the news that the identities of them to be called as witnesses on illegal
               A                                                            B                       C

logging would be released next week by the court. No errors.
                 D                                                            E
Ans: B – OF THOSE

To download this reviewer, click HERE. God bless!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *