Test on Verbal Abilities Part 1

    Test on Verbal Abilities Part 1 is one the topics that needs mastery in Civil Service Exam. Reviewees need to master the key points that are crucial and needs extra attention. To do this, the reviewee should read and understand each item with proper care. In taking Civil Service Exam, memorization is only a technique but it can’t help you pass the exam. It means that you have to read, understand and internalize the topics. Understanding the questions very well before analyzing it is the best trick to do.

    In reviewing Test on Verbal Abilities Part 1, the brain should act as a gallery. The reviewee must master retention of difficult points. There are choices and options but those are very close to the correct answer. To pick the best answer, the reviewee should master the techniques very well. With four difficult choices, only one is the answer. It takes wit and speed as well as control to point the answer in a matter of one (1) minute.

    Some items in Test on Verbal Abilities Part 1 are easy. Yet, the difficult questions outnumber the easy ones. During the review, it is best if you stay focus and think that the review is the real scenario. In this manner, you will be used to the flow of the process of the exam. The positive mentality is what matters the most and it will add to your advantage. Questions in each item may be difficult at first reading but as you read it twice, you will find it easy to answer. Test on Verbal Abilities Part 1 is very important and this is one point that you need to practice.

    See also  Mathematics Part 7

    Many said that Civil Service Exam is difficult to pass and it is agreeable. If an aspiring taker wishes to pass the examination, he/she must focus on the review to nail it!

    Civil Service Examination Reviewer

    Test on Verbal Abilities Part 1

    Direction: Determine the relationship of the first word to the second word in capital letters. From among the suggested answers, choose the word or group of that words that best expresses a similar relationship to the third word in capital letters.

    1.       MUSEUM is to EXHIBIT as THEATER is to ________________.
    1.       Cell
    2.       Stage
    3.       Sculptor
    4.       Arts
    5.       Performance

    ANS: 5

    2.       SNOW is to DRIFT as SAND is to______________.
    1.       Gravel
    2.       Mud
    3.       Dune
    4.       Sandstorm
    5.       Grains

    ANS:3

    3.       BASEMENT is to ATTIC as ROOT is to___________.
    1.       Tree top
    2.       Crown
    3.       Underground
    4.       Foliage
    5.       Foundation

    ANS:2

    4.       GRAIN is to SILO as WATER is to____________.
    1.       Liquid
    2.       Underground
    3.       Bucket
    4.       Power
    5.       Flow

    ANS:3

    5.       SHRUG is to SILO as WATER is to_____________.
    1.       Head
    2.       Desire
    3.       Approval
    4.       Dissent
    5.       Movement

    ANS:3

    6.       PEA is to POD as NUT is to_____________.
    1.       Fruit
    2.       Hard
    3.       Acorn
    4.       Shell
    5.       Oil

    ANS:4

    7.       AIRPLANE is to HANGAR as AUTOMOBILE is to______________.
    1.       Vehicle
    2.       Hard
    3.       Transportation
    4.       Showroom
    5.       Garage

    ANS:5

    8.SPINE is to cactus as QUILL is to_____________.
    1.       Pillow case
    2.       Porcupine
    3.       Furnishing
    4.       Protection
    5.       Writing pen

    ANS:2

    9. TITANIC is to LILIPUTAN as OCEANIC is to______________.
    1.       Microscopic
    2.       Bottomless
    3.       Bluewater
    4.       Huge
    5.       Aquatic

    See also  Civil Service Examination Coverage and Passing Grade

    ANS:1

    10.KAINGIN is to SOIL EROSION as CONTOUR FARMING is to_____________.
    1.       Water distribution
    2.       Wind erosion
    3.       Crop propagation
    4.       Soil technology
    5.       Soil preservation

    ANS:5

    11.IRREFUTABLE is to DISPROVED as IRREPARABLE is to_____________.
    1.       Restored
    2.       Inevitable
    3.       Possible
    4.       Limited
    5.       Beyond repair

    ANS:3

    12. FORE is to APT as BOW is to_____________.
    1.       Paddle
    2.       Stern
    3.       Tie
    4.       Deck
    5.       Arrow

    ANS:2

    13.PHOTOGRAPHER is to PICTURE as CARTOGRAPHER is to______________.
    1.       Map
    2.       Design
    3.       Plans
    4.       Graph
    5.       Animation

    ANS:1

    14. TIRADE is to ABUSIVE as EULOGY is to______________.
    1.       Laudatory
    2.       Belittling
    3.       Applause
    4.       Biography
    5.       Mounting

    ANS:1

    15. PERJURY is to LIE as LARCENY is to____________.
    1.       Conspire
    2.       Harm
    3.       Steal
    4.       Confess
    5.       Injure

    ANS:3

    16. OPTICS is to PHYSICS as DIALECTICS is to______________.
    1.       Debate
    2.       Logic
    3.       Communication
    4.       Grammar
    5.       Dialogue

    ANS:2

    17. RUMMAGE is to DISORDER as TENDERFOOT is to_____________.
    1.       Rookie
    2.       Expect
    3.       Student
    4.       Apprentice
    5.       Sibling

    ANS:1

    18. COMPASS is to DIRECTION as CALIPER is to____________.
    1.       Speed
    2.       Altitude
    3.       Diameter
    4.       Tone
    5.       Volume

    ANS:3

    1. TANNING is to LEATHER as BREWING it to______________.
    1.       Wine
    2.       Concoctions
    3.       Stew
    4.       Brew
    5.       Beer

    ANS:5

    20. _______________is to METAMORPHOSIS as CATHARSIS is to_______________.
    1.       Condition-chapter
    2.       Change-purification
    3.       Cause-result
    4.       Process-stage
    5.       State-stage

    ANS:2

    21. SWORD is to_______________ as PISTOL is to _______________.
    1.       Sheath-shot
    2.       Handle-bullet
    3.       Scabbards-holster
    4.       Knife-barrel
    5.       Blade-trigger

    ANS:3

    22._____________ is to SCHOOL as________________ is to CONSTELLATION.
    1.       Student-astronomy
    2.       Secondary-Orion
    3.       Lesson-study
    4.       Fish-star
    5.       Principal-astronomist

    See also  Mathematics Part 9

    ANS:4

    23._____________ is to LATE as AUTHENTIC is to ________________.
    1.       Afternoon-copycat
    2.       Diligent-original
    3.       Prompt-genuine
    4.       Tardy-replica
    5.       Punctual-counterfeit

    ANS:3

    24. PAPER is to ________________ as SILK is to ______________.
    1.       Ink-cloth
    2.       Diligent-original
    3.       Prompt-genuine
    4.       Tardy-replica
    5.       Punctual-counterfeit

    ANS:5

    25. COMPOSER is to ____________ as POET is to _____________.
    1.       Song-lyrics
    2.       Keys-rhymes
    3.       Orchestra-recital
    4.       Symphony-sonnet
    5.       Gala-drama

    ANS:4

    To download this reviewer, click HERE. God bless!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *