Skip to content

Mathematics Part 4

Mathematics Part 4 is one the topics that needs mastery in Civil Service Exam. Reviewees need to master the key points that are crucial and needs extra attention. To do this, the reviewee should read and understand each item with proper care. In taking Civil Service Exam, memorization is only a technique but it can’t help you pass the exam. It means that you have to read, understand and internalize the topics. Understanding the questions very well before analyzing it is the best trick to do.

In reviewing Mathematics Part 4, the brain should act as a gallery. The reviewee must master retention of difficult points. There are choices and options but those are very close to the correct answer. To pick the best answer, the reviewee should master the techniques very well. With four difficult choices, only one is the answer. It takes wit and speed as well as control to point the answer in a matter of one (1) minute.

Some items in Mathematics Part 4 are easy. Yet, the difficult questions outnumber the easy ones. During the review, it is best if you stay focus and think that the review is the real scenario. In this manner, you will be used to the flow of the process of the exam. The positive mentality is what matters the most and it will add to your advantage. Questions in each item may be difficult at first reading but as you read it twice, you will find it easy to answer. Mathematics Part 4 is very important and this is one point that you need to practice.

Many said that Civil Service Exam is difficult to pass and it is agreeable. If an aspiring taker wishes to pass the examination, he/she must focus on the review to nail it!

Civil Service Examination Reviewer

Mathematics Part 4

WORD PROBLEMS

1. The perimeter of a square is 88 centimeters. What is the length of its side?
A. 520 meters
B. 160 meters
C. 260 meters
D. 320 meters
E. none of the above

ANS:  C

2. A circle has a diameter of 8.5 cm. What is its radius?
A. 4.25 cm
B. 3.75 cm
C. 12.5 cm
D. 17 cm
E. none of the above

ANS:  A

3. The length of a rectangular field is 260 meters and its width is 50 meters. What is it area?
A. 310 sq. meters
B. 620 sp. meters
C. 5, 800 sq. meters
D. 1,300 sq. meters
E. none of the above

ANS: E

4. The perimeter of a square is 88 centimeters. What is the area?
A. 7, 744 sq. meters
B. 484 sq. centimeters
C. 22 sq. centimeters
D. 156 sq. centimeters
E. none of the above

ANS:  B

5. The diagonal of a rectangle is 13 meters while one side is 12 meters. What is area?

A. 60 sq. meters
B. 2530 sq. meters
C. 50 sq. meters
D. 156 sq. meters
E. none of the above

ANS:  A

6. A right triangle has legs  of and 15 cm. What is the length of its hypotenuse?
A. 45 inches
B. 30 inches
C. 35 inches
D. 25 inches
E. none of the above

ANS:  D

7. The area of a square piece of land in square meters is numerically equal to nine its perimeter in meters. What is the length of a side of this square piece of land
A. 9 meters
B. 6 meters
C. 36 meters
D. 25 meters
E. none of the above

ANS:  C

8. What is the measures of the interior angles of a regular pentagon?
A. 60 degrees
B. 90 degrees
C. 98 degrees
D. 105 degrees
E. none of the above

ANS:  E

9. A rectangular field has an area of 2,800 square meters. If its width is 49 meters, what is the length?
A. 112 meters
B. 120 meters
C. 70 meters
D. 20 meters
E. none of the above

ANS:  C

10. A regular octagon has a perimeter of 576 centimeters. What is the length of one side?

A. 66 cm
B. 72 cm
C. 24 cm
D. 48 cm
E. none of the above

ANS:  B

11. 3 4 6 8 9 12 12 __
A.  12
B. 13
C. 14
D. 15
E. 16

ANS:  E

12. 1 5 9 13 17 21 ____
A. 24
B. 23
C. 25
D. 27
E. 26

ANS:  C

13.  1 1 2 5 8 13__
A. 19
B. 20
C. 21
D. 22
E. 23

ANS:  C

14. 1 3 6 8 __
A. 10
B. 12
C. 14
D. 16
E. 18

ANS:  D

15. 5 8 9 12 13__
A. 12
B. 13
C. 14
D. 15
E. 16

ANS:  E

16. 4 8 16 32 64__
A. 256
B. 144
C. 128
D. 104
E. 192

ANS:  C

17. 7 17 37 77 157__
A. 177
B. 237
C. 277
D. 297
E. 192

ANS:  E

18. 3 4 8 9 18 19 38 39__
A.  68
B. 78
C. 40
D. 41
E. 80

ANS: B

19. 1 2 3 2 3 4 3 4 5 4 5 6 __
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
E. 8

ANS: B

20. 1 10 100 1000 10,000__
A. 1,000
B. 10,000
C. 100,000
D. 1,000,000
E. 10,000,000

ANS:  C

To download this reviewer, click HERE. God bless!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *